• Kumluca http://www.booked.net/
    +16°C

Haber


22

DURDAŞ: GÜN BİRLİK OLMA GÜNÜ

KUMLUCA TİCARET BORSASI (KUTBO) BAŞKANI FATİH DURDAŞ, ‘GÜN BİRLİK OLMA GÜNÜ’ SLOGANIYLA BAŞLATILAN KAMPANYAYI DESTEKLEDİKLERİNİ İFADE EDEREK, HORTUMDAN ZARAR GÖREN VATANDAŞLARIN YARALARININ BİR AN ÖNCE SARILMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ.
Yapılan tespitlerde 2640 dekar tarım alanının zarar gördüğünü ifade eden Başkan Durdaş, “Batı Antalya Bölgesinde bulunan Kumluca, Finike, Demre ve Kaş ilçelerinde 13.11.2017 tarihinde saat 21:30-22:00 sularında başlayan aşırı yağış ve fırtına ile oluşan hortum afetleri eş zamanlı olarak meydana geldi. Afetten toplam 743 çiftçimiz etkilenmiş olup, 2640 dekar alan zarar görmüştür” dedi.
Başkan Durdaş, doğal afetten zarar gören ve tespit edilen zarar hakkında şu bilgileri verdi:
“1-Kumluca ilçesinde toplam 130 çiftçiye ait 510 dekar örtü altı sera, 10 dekar narenciye bahçesi hortum afetinden dolayı zarar görmüştür. Toplam zarar yaklaşık olarak 22 milyon TL olarak belirlenmiştir.
2-Finike ilçesinde toplam 255 çiftçiye ait 800 dekar narenciye, 200 dekar örtü altı sera, 530 arılı kovan ve Avcı Tarımsal Ürün.Turz.Tic.ve San.A.Ş.’ye ait narenciye paketleme tesisi ve içinde bulunan 40 ton paketlenmiş narenciye hortum afetinden dolayı zarar görmüştür. Maddi zarar henüz tespit edilemedi, çalışmalar devam ediyor.
3-Demre ilçesinde toplam 118 çiftçiye ait 267 dekar örtü altı sera ve 13 dekar zeytin bahçesi hortum afetinden dolayı zarar görmüştür. Maddi zarar henüz tespit edilemedi, çalışmalar devam ediyor.
4- Kaş ilçesinde 240 çiftçiye ait 840 dekar örtü altı sera alanı dolu afetinden dolayı zarar görmüştür. Maddi zarar henüz tespit edilemedi, çalışmalar devam ediyor.
Gün birlik olma günü sloganıyla Antalya’mızın yerli tohum firmalarından Yüksel Tohum Mehmet YÜKSEL afetten zarar gören bütün çiftçilerimizin tohum ihtiyaçlarını bedelsiz karşılayacağını ayrıca Kumluca ilçemizde bulunan fide firmalarının da fideleri yine bedelsiz olarak yetiştireceğini açıklayarak afetten zarar gören çiftçilerimize destek olmaya çalışmışlardır. Borsa olarak Birliğimizden beklentimiz, Devletimizin ilgili makamlarına aşağıda belirtilen taleplerimizin biran önce iletilmesi ve desteklerin ivedi olarak açıklanmasıdır.
Doğal afette zarar gören çiftçilerimizin ve vatandaşlarımızın Vergi, SGK, Bağkur ve banka borçları en az 1 yıl ertelenmeli, doğal afetten oluşan örtü altı sera enkazını kaldırmak ve yeniden kurabilmek amacıyla dekar başına 15.000 TL hibe verilmeli ya da dekar başına 30.000 TL 5 yıl vadeli sıfır faizli kredi çekme imkanı sağlanması amacıyla yardım yapılmasını bekliyoruz.”

Okunma Sayısı: 2942
resim